lMA-ogo-small-white

AFKE POSTHUMA

beeldend kunstenares

Schuilplaats voor de ziel

Ik groeide op met liefde voor kunst en natuur. Ik zie de natuur als een reflectie van het menselijk lichaam, ziel en geest en andersom. De seizoenen manifesteren zich in ons leven en er zijn periodes vol warmte, loslaten, eenzaamheid en groei. De verandering is hier.

De expositie is samengesteld vanuit het Project “Schuilplaats voor de ziel”. Het project vloeit voort uit mijn beleving van menselijke emoties die de buitenwereld op kan roepen, in dit geval behoefte aan bescherming. In de Schuilplaats voor de ziel kunnen bezoekers terugkeren naar het moment waarop de ziel voorzichtig koos een vorm aan te nemen. Een baarmoederlijke ruimte met gefilterd licht en oergeluiden. Ik hoop dat het me lukt de ruimte toegankelijk te maken voor de bezoekers.

De Schuilplaats voor de ziel is gecreëerd uit zijden bruidsjurken met ecoprint, zelfgemaakte plantaardige verf en poëzie. Ik werk met natuurlijk en gebruikt materiaal. Ecoprint is een techniek, ontwikkeld door India Flint, waarbij plantaardige items op textiel of papier gelegd worden waardoor na koken of stomen prachtige kleuren en vormen verschijnen. In Schotland maakte ik kennis met deze Australische en volgde haar masterclass/retraite Ecoprint. Het was het begin van mijn reis in ecoprint en Afke Post Textiles. Het maken van de natuurlijke verfpasta’s heb ik geleerd van Leentje van Hengel.

De poëzie is van eigen hand en het drukwerk op de zijde en het papier is tot stand gekomen in samenwerking met Cees Smolders van het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. De poëzie is met de hand gezet en gedrukt. De meeste jurken zijn aangeschaft bij een stichting die als doel heeft het leven van weduwen en hun kinderen in Kenia te verbeteren. Dat ik de jurken, die in vervlogen dagen niet zijn opgehaald bij de bruidszaak, nu mag laten stralen, geeft ze extra betekenis. Ze staan voor de relatie van mensen met de wereld, ieders binnen- en buitenwereld.

DISCIPLINE
Beeldende Kunst

JAAR
2018

UIT
Teteringen, Nederland