lMA-ogo-small-white

ANTHONIE ADRIAAN BENTSCHAP KNOOK

schilder

“De Rembrandt van Zeeland”

“Opa Zeeland”, zoals hij door zijn kleinkinderen werd genoemd, was een veelzijdig man, van beroep was hij smid en hoefsmid, maar ook kippenfokker. Hij was ook  militair van 1905 – 1918 in het 38ste bataljon van de Landweer Infanterie.

Anthonie was een zeer vroom man, er werd elke dag uit de bijbel voorgelezen en op zondag werd de rust 100% gerespecteerd. Behalve dan voor het spelen op zijn orgel. Zoals gezegd, een veelzijdig man!

Als hobby schilderde hij zeer verdienstelijk, hij werd wel de Rembrandt van Zeeland genoemd. Zijn enigst kind, Dina Johanna tekende ook niet onverdienstelijk. Zij werd de vrouw van Tijmen van den Berg, de verzetsheld van Makkum. Tijmen werkte bij haar vader in de smederij. Anthonie woonde enige tijd bij zijn kinderen in Makkum, en ging dan altijd een kijkje nemen bij de smederij van Lutgendorff, het huidige restaurant van Hennie fan Richt.

Veel van de kinderen van Dina en Tijmen hebben de aanleg van Opa Zeeland geërfd, Tonie, Adrie en Jenny bijvoorbeeld.  Alle kleinkinderen mochten van Opa schilderijen hebben, vaak werden die in opdracht gemaakt. Jenny van den Berg wilde bijvoorbeeld graag een winterlandschap met paard en wagen, Anthonie en zeegezicht en zo zijn er bij alle 8 kleinkinderen schilderijen terecht gekomen die nu welwillend door iedereen ter beschikking zijn gesteld om postuum een tentoonstelling van zijn werk te houden.

Na het overlijden van Anthonie raakten sommige schilderijen zoek, gelukkig zijn er genoeg bewaard gebleven om een indruk te krijgen van zijn werk. Als je de schilderijen bekijkt, valt je op dat hij inderdaad een hang had naar de stijl van Rembrandt, donkere achtergrond bij veel portretten, waarbij hij speelde met licht op het gelaat van de afgebeelde personen. Maar hij schilderde ook veel landschappen en zeegezichten. Er is een schilderij bewaard gebleven die een beetje uit de toon schijnt te vallen, een wulpse vrouw met decolleté, die Adrie opgerold in een kartonnen koker vond in zijn “schilderkist”, een broodtrommel. Misschien mochten we die niet zien en schaamde deze vrome man zich een beetje voor deze uitspatting. We zullen het nooit weten.

 

Anthonie Adriaan Bentschap Knook

19-03-1885 St. Maartensdijk – 11-12-1965 Makkum

DISCIPLINE
Schilderen

JAAR
1885-1965

UIT
Makkum, Nederland