lMA-ogo-small-white

BRAM DE SMIT

beeldend kunstenaar

Beelden van Bram de Smit

Bram de Smit is geboren op 20 juli 1944 te Amsterdam. Na zijn beroepsopleidingen aan de Grafische School en Fotovakschool is hij vele jaren op de meest uiteenlopende plaatsen  als fotograaf werkzaam geweest.

In 1979 is hij naar Friesland verhuisd, waar hij in Harich woont en werkt op een onlangs gerestaureerde monumentale boerderij met een groot erf , dat gelegenheid biedt voor permanente buitenexposities.

Sinds de laatste 20 jaar richt hij zich meer op drie dimensionaal werk, waarbij verschillende materialen gebruikt worden. Hij heeft een aantal jaren les ontvangen in het bewerken van diverse soorten steen van de kunstenares Herma Bovenkerk uit Koudum.

Daarnaast werkte hij samen met de onlangs overleden kunstenaar Hein Mader uit Mantgum, met het bewerken en vervaardigen van stalen beelden. Dit heeft hem zodanig geïnspireerd, dat hij is overgegaan op andere materialen, zoals cortenstaal en roestvrijstaal.

Naast de humor, die van veel van zijn beelden afstraalt, zijn de plaatselijke thema’s en de Friese cultuurhistorie belangrijke elementen in zijn werk.

Bram beschouwt zich zelf als autodidact. “Ik ben ook geen kunstenaar, ik maak slechts kunst”. Wanneer je met hem over zijn erf loopt, val je van de ene verwondering in de andere, omdat zijn creaties daar her en der verspreid staan. Zijn objecten zijn ook veelal bedoeld om in grote open ruimtes te staan.

Veel werk is uitgevoerd in cortenstaal, waarbij de optredende roestvorming juist een extra “patin” geeft.

DISCIPLINE
Beeldende Kunst

JAAR
2015 – 2018

UIT
Nederland