lMA-ogo-small-white

JAN TROMP

schilder

Over Jan

Jan Tromp: Kijken is een kunst.

Kijken is een kunst. Aan elke kunstvorm gaat een waarneming en beleving vooraf. Eigenlijk is het niks anders dan iets produceren naar aanleiding van dingen die zich aan je voordoen. In werkelijkheid of in je fantasie. Maar het moet je wel raken.

Natuurlijk is dat proces heel persoonlijk. Mijn verbondenheid met de natuur is gemakkelijk herkenbaar in bijna alles wat ik maak.

In mijn beleving heb ik van jongs af aan getekend. Vanaf een jaar of twaalf kwam daar bij toeval de fotografie bij. Een buurjongen van familie waar ik logeerde nodigde me uit in zijn doka en daar ging een wereld van magie voor me open.

Een schoolvriendje won in diezelfde periode in een tekenwedstrijd een schilderdoos met olieverf. De geur daarvan en met name van de terpentijn herkende ik ogenblikkelijk als iets wat onverbrekelijk bij me hoorde. Het was de opmaat naar het schilderen in olieverf dat eigenlijk pas vanaf begin deze eeuw tot wasdom is gekomen.

Jarenlang heb ik les gehad van Matthijs Röling op kunstacademie Minerva in Groningen en daar denk ik met veel voldoening aan terug. Een ander hoogtepunt vormt mijn deelname aan “Sterren op het Doek” waar ik Philip Freriks heb mogen schilderen.

Portretten vormen de laatste jaren de hoofdmoot van mijn werk; natuurlijk van personen jong en oud, maar zeker ook van dieren. Toch ben ik daarnaast nog altijd in voor het schilderen van een landschap of stilleven.

DISCIPLINE
Schilderen

JAAR
2024

UIT
Harlingen