lMA-ogo-small-white

JET TWIJNSTRA

keramiste

Over Jet Twijnstra

Mijn opleiding heb ik genoten aan de hogeschool voor kunsten ‘Constantijn Huygens’ te Kampen en ik ben afgestudeerd in de vakrichting monumentale keramiek.

Mijn werk bestaat uit objecten, handgevormd uit grove witbakkende chamotte klei. Soms gebruik ik grove zwartbakkende chamotte klei. Grove chamotte klei bevat kleine steentjes tot 2 mm. groot, waardoor de huid ruw aanvoelt. Soms ruw ik de huid van de klei extra op of maak ik de huid juist glad.

Het werk stook ik één keer in een elektrische oven op 1220 °C. of, als ik zwartbakkende klei gebruik, op 1200 °C.

Soms kleur ik mijn werk met slib of glazuur. Die slib of glazuur breng ik direct aan op de ongebrande scherf.

Maar meestal gebruik ik geen slib of glazuur. Als ik de grove chamotte klei bak op 1200 of 1220 °C, krijgt de klei een mooie zwarte of roomwitte kleur.

Bijna altijd gebruik ik witbakkende klei, omdat daarbij de schaduwen goed tot hun recht komen. In mijn werk gaat het om de vorm. Kleuren en glazuren leiden af van de vorm, maar schaduwen accentueren haar juist.

Het gaat mij om de vorm, de vloeiende lijnen, de schaduwen, het lijnenspel.

Soms verwerk ik andere materialen in mijn werk, zoals touw, wilgentenen, zand of paardenhaar.

Mijn eerste werk was geïnspireerd op de huid van oude gebouwen, afbladderende verf, verweerde muren, enz. Later inspireerde mij de architectuur: piramidevormen, pilaren, zuilen, bogen, enz. Mijn vormen werden in de loop der tijd ronder en meer organisch.

Gebleven is: het zoeken naar de essentie, het weglaten van wat er niet toe doet, de eenvoud. Maar ik zoek ook naar beweging en verrassing. Je loopt om het werk heen en je ziet het veranderen.

In het winterseizoen geef ik keramiekcursussen voor kinderen en volwassenen

in mijn atelier aan de Brouwersstraat 14 in Harlingen.

DISCIPLINE
Keramische Kunst

JAAR
2018

UIT
Nederland