
JOHANNES BOSGRA
fotograaf
Over Johannes
Murmurations (2020 – heden)
Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken.
De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie. De vogels beheersen de onvoorspelbaarheid terwijl ze ook de consensus behouden. Dit bereiken spreeuwen doordat ze op een vast aantal vogels om zich heen letten – zeven, om precies te zijn. Door op deze zeven vogels te letten worden de spreeuwen onderdeel van een dynamisch systeem waar de onderdelen samen een geheel vormen met emergente eigenschappen. En een spreeuwendans is het resultaat.
“De spreeuwendansen zijn door mij gevangen als abstracte vormen waarin de essentie van het ritme en de vloeiende energie van de spreeuwen worden benadrukt. Door mijn camera recht omhoog te richten, kon ik de zwarte silhouetten van de spreeuwen afzetten tegen de Yves Klein blauwe lucht.”
Deze spreeuwendansen in het Friese natuurgebied Bûtenfjild/De Houtwiel, dichtbij mijn huis, staan symbool voor het verlies aan biodiversiteit. Door toedoen van de mens is er wereldwijd 50-90 % verlies aan insecten, vogels en andere dieren. Sinds 1990 is het aantal spreeuwen in Nederland bijvoorbeeld met 40% afgenomen. Met deze indrukwekkende explosie van biodiversiteit van de spreeuwen, wil ik mensen verleiden om na te denken over de menselijke impact op de biodiversiteit en wat we allen zelf kunnen doen om deze te verbeteren.
Johannes Bosgra
Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld. In samenwerking met componisten en musici creëert hij Gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. Johannes Bosgra heeft in 2019 een videowerk gemaakt van zijn Strepen serie voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. In juni 2021 is het videowerk Verklärte Nacht in première gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Voor zijn nieuwe serie Murmurations heeft hij veel prijzen ontvangen, o.a. de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Daardoor is deze serie tentoongesteld in onder andere Parijs, Moskou en San Francisco. In 2020 won hij de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel.
DISCIPLINE
Fotografie
JAAR
2022
UIT
Hardegarijp, Nederland