lMA-ogo-small-white

JOSEE BASTIAENEN

glaskunstenares

Beeldhouwen in glas

Helder of gekleurd kristalglas: als een beeldhouwer onttrekt Josée haar sculpturen aan dit fascinerende materiaal.  Glas is het dat een bijzondere uitstraling heeft en in wisselwerking met licht en ruimte een eigen beeldtaal ontwikkelt. Die beeldtaal probeert Josée te vangen in een proces van zagen, hakken, slijpen, schuren en polijsten.

Dit proces begint met het hanteerbaar maken van het ruwe brok kristal. Met zaag en beitel het glas ingaan. In contact komen met de esthetische kracht ervan; ‘proeven’ welke vorm in het materiaal besloten ligt; markeren ook van het silhouet daarvan.

Verschillende soorten slijpschijven worden vervolgens in en om het werkstuk geleid. Ze brengen verdiepingen en verbindingen aan en geven reliëf aan het samenspel van licht en lijnen. Het is de fase waarin wederzijdse ‘reflecties’ van maker en glas zich uitkristalliseren in het definitieve ontwerp.

Omdat het slijpen het glas mat maakt, moeten er met schuren en polijsten vervolgens nog de nodige slagen gemaakt worden om het zijn helderheid en transparantie terug te geven.

Met deze sculpturale benadering  legt Josée de werking van het kristalglas vast in abstracte vormen. 

Artistiek gezien vertolkt zij de boodschap van een ‘schitterende’ materie: zoeken naar de ziel van het materiaal en deze met de taal van vloeiende vormen overbrengen in composities van visuele poëzie. Dat is haar ultieme drijfveer!

DISCIPLINE
Glaskunst

JAAR
2018

UIT
Heusden, Nederland