lMA-ogo-small-white

KAREN APON

beeldend kunstenares

Autodidact

Mijn creatieve opleiding begon op de Montessori lagereschool te Rotterdam. Thuis had mijn vader als architect ook grote invloed. Op de lagere school was, naast zang, dans, muziek en textiel, de handarbeidles mijn grote favoriet. Daar werkte ik voor het eerst met papier-maché.
Mijn inkomen kon wisselen, maar lijm en papier waren altijd wel aanwezig. Zo kon ik aan mijn gedrevenheid “vorm te geven”  altijd werken.  In combinatie met acryl verf geeft het verrassende resultaten. Eerst de spanning van het vormgeven, daarna een geheel nieuwe fase van het accentueren van de vorm via kleur.

Er zijn zoveel verschllende soorten papier, met ieder zijn eigen resultaat na het drogen. Er zijn ook veel verschillende technieken om het papier te verwerken. Bij een nieuwe serie maak ik  een keuze welke techniek, welk papier en er is idee, een gevoel. Daarna onstaan de beelden, uit ervaring en intuitief. Op een gegeven moment nemen ze het zelf over. Veel laagjes, langzaam opbouwen, wegsnijden, bijplakken.
Daarna begint het opverven waarbij de kleurkeuzes in dienst staan van de vorm. Heerlijk. Kan geen ander materiaal verzinnen,  waarmee ik mijn ideeën vorm kan geven. Een voorwaarde : ik moet er lol in hebben, liefde voelen voor het onderwerp. En dat zie je terug.
De veelzijdigheid van beelden komt door mijn wens niet in herhaling te willen vallen. Is een methode, verbinding, idee of vorm uitgewerkt in een serie of enkel object, dan ligt er de uitdaging weer iets totaal nieuws te verzinnen. Zoiets nieuws verzinnen is een fijn proces. Bedenken, afbreken, opbouwen, loslaten, toelaten,  alles in het koppie. Geeft toffe vrije dromen.  Misschien is dat wel wat mij drijft.  Hierdoor komt het dat mijn werk veelzijdig en afwisselend is, doch duidelijk als werk van Karen Apon.

In mijn workshops ligt de kern bij expressie en kleur, we  maken een beeldje of vorm.  We doen dat aan de hand van een eenvoudige techniek, met zelfhardende klei. Want het resultaat moet klaar zijn in een kort tijds bestek. Omdat ik als kind  zo kon genieten van knutselen, vind ik het heerlijk dit enthousiasme over te brengen aan volwassenen en de kinderen van nu.

Mijn interesses houden niet op bij papier, ook leer, stof, hout, kunststof, klei, cement , noem maar op worden gebruikt bij mijn ontwerpen. Verwerkt tot tassen, kleding, gebruiksartikelen, meubelen, speelgoed.

DISCIPLINE
Beeldend Kunstenaar

JAAR
2018

UIT
Kubaard, Nederland