lMA-ogo-small-white

KOOS VAN DER WAL

kunstenaar

Over Koos

Hoedenmaker- en ontwerper Koos van der Wal heeft sinds de lente van 2023 zijn atelier op landgoed Martenastate, in de Martena Zathe, te Koarnjum. Onder het rieten dak van de boerderij, waar hij ook woont, ontvangt hij zijn klanten en maakt hij zijn hoeden.

Koos laat zich bij het maken van zijn creaties inspireren door de dingen die hemraken. Mooie kleurencombinaties, grafische patronen, beeldende kunst, muziek, theater, architectuur, het Friese landschap, de plek waar hij woont. Maar ook de houten hoedenmallen die in zijn atelier staan zijn vaak het uitgangspunt van nieuwe ontwerpen.

De afgelopen 4 jaar heeft Koos diverse prijzen gewonnen, waaronder een eerste
prijs tijdens een hoedenontwerpwedstrijd in Den Haag en een publieksprijs in het CODA Museum te Apeldoorn. In 2022 mocht hij Nederland vertegenwoordigen, samen met 9 andere vooraanstaande hoedenontwerpers, tijdens de London Hatweek in London. In maart 2023 waren hoeden van hem te zien op de Catwalk in de haute couture show van couturier Paul Schulten.
Koos werkt veel in opdracht. Ook voor Prinsjesdag. Hij probeert de ‘kleur’ van de persoon te vangen en te vertalen naar een hoed die past bij de drager. ‘Maar het begint allemaal met het beheersen van de techniek. Als je dat eenmaal in de vingers hebt dan kun je gebruik maken van je creativiteit en ideeën omzetten in mooie hoeden.’

Bij het maken van de kunsthoeden werkt Koos vanuit het materiaal. Er is wel een idee maar de handen doen het werk. Vanuit daar ontstaan nieuwe ideeën voor het draagbare werk, de toegepaste kunst. ‘Ik zie mijzelf een beetje als een
beeldhouwer. Ik moet het voor mij zien. Als alles klopt dan volgt het ene ontwerp het andere heel organisch op.’

DISCIPLINE
Kunstenaar

JAAR
2024

UIT
Koarnjum