lMA-ogo-small-white

LAURA ZWANEVELD

fotografie

Over Laura

Ik ben gefascineerd door de schoonheid van verval en door natuur. Met name lege, desolate landschappen. Ruig, oer, stil en ruimte. Waar de mens klein en nietig is. Daarmee voed ik me.
Sinds begin 2020 ben ik ook beginnend “spreeuwenchaser”. De magische spreeuwendansen benemen me de adem, intrigeren en fascineren. De momenten duren maar even en het verlangen naar meer is er telkens weer.

Mijn werk is dromerig, verlangend, poëtisch, heeft vaak een verstilling en is soms zwaar en donker. Op zoek naar de kern van wat ik voel en waarneem.
Het werk is vaak klein, meestal niet groter dan a4. Kleine fragmenten uit de wereld, de natuur. Door even stil te zijn en te kijken wat er rondom gebeurt.

In 2000 besloot ik mijn carrière om te gooien en startte in deeltijd aan de Willem de Kooning academie en studeerde autonome beeldende kunst.
Vanaf 2004 startte ik met lesgeven. Eerst op de volksuniversiteit, later ook bij de SKVR in Rotterdam en workshops in mijn eigen atelier of op locatie. In 2010 volgde ik een masterclass landschapsfotografie in galerie Noorderlicht.

Begin 2015 was het tijd voor een sabbatical en nam ik een half jaar vrij van opdrachten om te reflecteren op mijn carrière in het project 183 dagen (het aantal dagen in dat half jaar). Het project duurde uiteindelijk bijna een jaar.

Bijna altijd maak ik alles zelf. Zaag hout, print foto’s, plak, knip, smelt bijenwas of lak vernis en gebruik klei. Bij veel foto’s vragen mensen zich af of het schilderijen zijn. Dat niet, maar soms gebruik ik wel houtskool, krijt, verf of pen. Of geef ik mijn werk een bad van koffie of thee.

DISCIPLINE
Fotografie

JAAR
2024

UIT
Makkum