lMA-ogo-small-white

MARCO KÄLLER

beeldend kunstenaar

Over Marco

Kunstenaar Marco Käller leeft en werkt in Makkum aan het IJsselmeer. 

Aan het roer van zijn kleine jol voelde hij als kind al een grote vrijheid. Dat gevoel van onafhankelijkheid hoort voor hem nu nog steeds bij het varen en als kunstenaar laat hij dat gevoel in zijn werken spreken. 

In de omgeving van Nijmegen is hij opgegroeid. Pas later trok hij met zijn vrouw Käthi naar de kust en opende daar zijn galerie in Marina Makkum.

Door zijn passie voor het water ontmoette Käller de meest uiteenlopende mensen. Van hobbyschippers, wedstrijdzeilers, vissermannen, waddengidsen tot officieren van marine en koopvaardij. Zij delen allemaal dezelfde fascinatie: de zee en het turen naar die eindeloze watervlakte, altijd een ander gezicht, nooit hetzelfde. 

Persoonlijk en artistiek begrijpt hij dit gevoel heel goed. Tegelijkertijd leeft bij hem ook steeds de vraag waarom die enorme hoeveelheden water voor sommigen bedreigend zijn, terwijl het voor anderen een onbeperkte wereld van vrijheid is?

Oceanen, zeeën en rivieren hebben de wereld altijd verbonden maar kunnen vaak ook middelpunt van conflicten zijn. Deze thema’s fascineren de kunstenaar. Hij houdt er van te ervaren, luisteren en lezen over het water en haar mensen.

Het leven in Fryslân is doordrenkt met water. Het schipperen op sloten, meren, IJsselmeer en Waddenzee zijn stevig in de Friese cultuur verankerd. Dat brengt wonderlijke verhalen, die bieden kunstenaar Marco Käller steeds weer nieuwe inspiratie, maar ook vormen en materialen om zich in uit te drukken.

Na al die jaren werken aan dit onderwerp, fascineert het nog steeds. Elke dag weer leert hij over het water en hij hoopt op genoeg tijd in zijn leven om dat allemaal uit te werken in schilderijen, beelden en designs.

DISCIPLINE
Beeldende Kunst

JAAR
2022

UIT
Makkum, Nederland