lMA-ogo-small-white

SU KROKER

goud- en zilversmid

Over Su

Mijn naam is Su Kroker.

Ik ben goud- en zilversmid, ontwerper en docent beeldende kunst. Mijn werk kenmerkt zich door sculpturale vormen; ik maak alleen unieke werken.

Ik ben in Duitsland bij een meestersmid in de leer geweest. Toen ik in 1988 begon, was het beroep van zilversmid bijna uitgestorven. Als zilversmid maak je tafelzilver, kerkzilver, een groot doopvont, kannen, kelken, vazen. Meestal uit één stuk gedreven van zilver. Na mijn opleiding heb ik bij een restaurateur in Trier en verschillende goudsmederijen gewerkt om ook de veelzijdige technieken van het goudsmeden te leren. Om mezelf steeds weer verder te ontwikkelen, heb ik op de HAWK in Hildesheim de opleiding Metaaldesign gevolgd waar ik als meester zilversmid en ontwerper ben afgestudeerd. Tijdens mijn studie kreeg ik een beurs en kwam zodoende in Nederland terecht.

Sinds 2004 heb ik in Blokzijl mijn eigen atelier en werk ik steeds aan nieuwe collecties die wereldwijd in verschillende galeries te zien zijn. Mijn label heet ‘Schmuckvirus’, want het virus van smeden is erg besmettelijk voor degene die er vatbaar voor is… 😉

Sinds enkele jaren geef ik bij Quintus cursussen edelsmeden voor beginners en gevorderden. Inmiddels verzorg ik ook een Werkplaats Edelsmeden waar gevorderden zelfstandig kunnen werken aan hun eigen projecten.

 

Wat het allerleukste is van mijn vak?

Het bedenken en creëren van een ring, oorbellen of bijvoorbeeld een beker van zilver: alle stappen van het maken heb ik in eigen hand. Het geeft mij veel voldoening om mijn kennis door te geven en te zien hoe blij en tevreden mijn cursisten naar huis gaan met een sieraad dat zij zelf ontworpen en vervaardigd hebben.

 

Wat is mijn motto?

Iets creëren, bedenken, spelen met ontwerpen, je eigen ideeën vertalen: zilversmeden maakt gelukkig!

DISCIPLINE
Sieraden

JAAR
2022

UIT
Blokzijl