lMA-ogo-small-white

WINDE RIENSTRA

mode ontwerpster

Over Winde

Modeontwerpster Winde Rienstra (Echten, 1981) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zij maakte in relatief korte tijd furore met haar eigenzinnige ontwerpen. Haar werk speelt zich af op de raakvlakken van mode, kunst en architectuur. Belangrijk bij Winde is haar gevoel voor materialen. Haar specifieke liefde gaat uit naar hout en het lijnenspel van houtnerven: deze zijn voor haar een spiegel van zowel de grilligheid als de schoonheid van het bestaan. Rienstra’s fascinatie voor ruimtelijke structuren rondom het menselijk lichaam leiden tot een terugkerend spel met driedimensionaliteit. De ruimtelijke vormgeving die zo ontstaat, geeft de modeontwerpster steeds opnieuw mogelijkheden waarbinnen zij haar materialen kan laten schitteren als sieraden rondom het menselijk lichaam. Haar gevoel voor handwerk, ambacht en het detail, is voor haar een drie-eenheid en de drijvende kracht van haar ontwerpen. Naast hedendaagse technologieën als lasersnijden die Winde toepast in haar werk, onderzoekt zij bij voorkeur voor de mode altijd nog onconventionele materialen om mee te experimenteren.

Winde Rienstra ontwerpt slow fashion, een beweging in de modewereld die haar kernwaarden omvat: duurzaamheid, tijdloosheid, uniciteit, kwaliteit, ambacht, handwerk, gevoel voor detail en met aandacht vervaardigde ontwerpen.

Winde Rienstra is niet alleen bekend van haar mode, zij staat ook bekend om haar experimentele en spectaculaire schoenontwerpen.

Winde haar zoektocht naar uitersten en grenzen door middel van haar materiaalexperimenten rondom het menselijk lichaam, hebben zich misschien het radicaalst geuit in haar schoenontwerpen. De mens presenteert en beweegt zich voort op zijn schoeisel. Dit heeft zich in grote lijnen door de eeuwen heen vooral ontwikkeld in leer, wol en hout en tegenwoordig voornamelijk ook in kunststoffen. Winde haar experimentele en spectaculaire schoenen laten zien dat ook de ongebruikelijkste materialen waarop de mens zich kan voortbewegen en presenteren aan te wenden zijn. Het bracht haar tot nu toe via karton, bamboe, lego en gekleurd plexiglas tot kurk en kokos aan toe en laat zij zo zien dat de schoen ook eerder een kunstwerk zou kunnen zijn dan een kledingstuk.

Winde Rienstra heeft 6 keer een collectie getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week en waarmee zij zich ontwikkelde tot een van de publieksfavorieten. Haar laatste deelname in januari 2014 sloot zij af met een prachtig tableau vivant in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Tot nu toe heeft Winde 8 ontwerpen verkocht aan het Centraal Museum Utrecht naar aanleiding van haar solotentoonstelling aldaar. Verder hebben onder meer het Gemeente Museum Den Haag en het Textiel Museum in Tilburg werk van haar opgenomen in hun collectie. In 2016 heeft de National Museums Scotland in Edinburgh een paar schoenen van haar gekocht.

Bekende artiesten als Lady Gaga, Selena Gomez, Grimes en Jared Leto acteur, regisseur en zanger van de Amerikaanse band 30 Seconds To Mars, hebben haar ontwerpen gedragen en zijn deze verder ondermeer tentoongesteld geweest tot in Beijing en Tokio.

Haar schoenen werden genomineerd voor de Rotterdam design award 2014 en zijn geëxposeerd in het Brooklyn Museum in New York en hebben daarna door de Verenigde Staten gereisd in het kader van de Brooklyn Museum tentoonstelling onder de titel: ‘Killer Heels’.

DISCIPLINE
Mode Ontwerp

JAAR
2018

UIT
Nederland