lMA-ogo-small-white

ELSKE SCHOTANUS

tekenaar & schrijver

Over Elske

Elske Schotanus (Heerenveen, 1957) werkt naar model, snel en in een los en krachtig handschrift. De lijnen van het lichaam volgen, een schaduw onder een borst of het bonkige van knieën, de ribben die je bij vaak mannen ziet: het weergeven van het menselijk lichaam, met al zijn hoeken, glooiingen en schaduwpartijen is niet anders dan het vastleggen van een landschap en ongelooflijk boeiend. Ze houdt van snel werken en maakt binnen enkele uren vaak tientallen tekeningen in inkt, pastel, aquarel, olie- of acrylverf. Er spreekt vrijheid uit, en soms een zweem van kubisme. Voor Art Makkum is een selectie gemaakt van naakten in verschillende technieken.

Geen lichaam of het toont zijn tekens, zijn taal en daarmee zijn kwetsbaarheid. De lijnen waarin het laatste gevangen wordt, vertellen een verhaal dat letterlijk naar haar hand is gezet. Vaak zijn het de wanstaltige, maar daarom niet minder mooie verhalen van de menselijke ziel, die vreemde spiegel (van de tijd). Uit het werk spreekt een sterk en meer dan eigen én zinnig handschrift. Het is de hand die binnen enkele tellen – raak! – een houding vastlegt. Wat daarbij open wordt gelaten – gesuggereerd – openbaart een wereld die verder gaat dan alleen het lichaam.

Elske Schotanus is met name bekend als schrijfster van Friestalig proza. Van haar hand verscheen in 2015 een biografie over de schrijver en expressionistisch werkende kunstenaar Pier Feddema en eind dit jaar over Jan Frearks van der Bij. In haar Graphic Novel Kyra In skiednis dy’t spilet yn it Jier fan de Rôt (2022) combineert zij tekst met digitaal vervaardigde tekeningen. Het boek ligt ter inzage.

DISCIPLINE
Schilderen

JAAR
2022

UIT
Nederland