lMA-ogo-small-white

BERT STERK

beeldend kunstenaar

Over Bert

Glaskunst van Bert Sterk 

Bert versmelt emoties in glas. Soms blaast hij, soms giet hij en soms gebruikt hij heel andere technieken of combineert hij ander materiaal met het glas, bijvoorbeeld oud touw of hout.

Achter ieder werk schuilt een verhaal of beleving. Soms wordt dit verhaal prijsgegeven door de titel van het werk, op andere momenten laat hij het aan de kijker er een eigen invulling aan te geven. 

Het afstudeerwerk voor de specialisatiegraad van de Glaskunstacademie bestond uit geblazen glas in combinatie met, in de mal gevormde, portretten. Deze serie ‘Onbereikbaar’ die voor een deel tijdens Makkum Art wordt getoond, geeft een intern dialoog weer. Soms is het een gesprek met jezelf met daartussen een luchtbel, een andere keer is het een stem op je schouder die je ongevraagd advies influistert.

Ook wordt er vaak gewerkt vanuit een thema, waaruit soms een serie werken is ontstaan. Op dit moment is de pandemie zo’n thema waar je niet omheen kunt en met name de bubbel waarin we nu leven is een dankbaar onderwerp waar nu weer nieuw werk uit ontstaat.

Bert heeft een groot deel van zijn leven met glas gewerkt, zo heeft hij diverse functies vervuld op de Glasfabriek in Leerdam. Met de kennis van de materie glas is hij zich verder gaan ontwikkelen en is het glas op zijn eigen wijze toe gaan passen in de beeldende kunst.

Bert heeft hiervoor o.a. aan de Kunstacademie in Antwerpen een opleiding Glaskunst afgerond. Daar is hij zich gaan specialiseren in het glasgieten in mallen (casting of vormsmelten) of gieten van vloeibaar glas uit de oven in zandvormen (sandcasting).

Zijn werk wordt in heel Nederland en België geëxposeerd in beeldentuinen, kastelen en galeries. 

DISCIPLINE
Glaskunst

JAAR
2022

UIT
Nederland