lMA-ogo-small-white

COR VAN CROONENBURG

schilder

Over Cor

Van jongs af aan had ik al een passie voor tekenen, en als kind vulde ik menig schetsboek met mijn fantasieën. Opgroeiend belandde ik in 1958 op 14 jarige leeftijd als beginnend plateelschilder op de“Porceleijne Fles” in Delft .

Ik bewonderde de schilders die portretten en landschappen van oude meesters op borden en tableaus konden schilderen , en dat was wat ik ook wilde. De “Porceleijne Fles” werkte met geschoold personeel en wij werden gestimuleerd om in de avonduren de kunst academie te doorlopen.

Na 13 jaar ben ik met mijn gezin, door de woningnood gedreven van uit Den Haag naar Makkum waar ik als geschoold plateelschilder bij “Tichelaar” terecht kon en een paar jaar in de “productiemolen” mocht meedraaien.

Het bracht mij niet wat ik verwachtte, waarna en besloot het zelf te proberen. Helaas viel na een korte periode het doek. Door gezondheidsproblemen geplaagd moest ik uiteindelijk het vak loslaten.

Na verloop van tijd kon ik terecht als onderhoudsman bij vijfbasisscholen in de regio. Daar kon ik mijn creatieve ei ook kwijt, Ik timmerde en laste, schilderde, tekende, illustreerde schoolkrantjes, was actief bij een schoolmusical, en bouwde speelbalkons inde lokalen. Kortom, een periode waar ik met voldoening aan terug denk.

Maar de fascinatie naar de oude schilders en hun prestaties liet mij niet los en vormde een uitdaging die bleef kriebelen. Voorheen tekende ik veel en maakte o.a. portretten met houtskool of contépotlood . Nu, naast het tekenen, een nieuwe periode waarin ik experimenteer in verschillende stijlen voornamelijk met olieverf op doek.

DISCIPLINE
Schilderen

JAAR
2024

UIT
Makkum