lMA-ogo-small-white

GRIETJE HUISMAN-WIJNGAARDEN

schilder

Over Grietje

Mijn hoofdonderwerp is altijd de natuur geweest, een bloem plukken en je mee laten nemen door het wonder van vormen en kleuren. Kleine dieren die rondscharrelen terwijl je buiten zit te tekenen. Het blijft boeien. Ik heb dat in allerlei soorten werk vormgegeven.

Aanvankelijk alleen met waterverf veel bloemen in elk stadium van knop tot half vergaan geschilderd, later met olieverf gecombineerd in stillevens en in een kinderboek geïnspireerd door een jeugdfoto van mezelf met mijn beer. Ik werk inmiddels al jaren met tussenpozen aan een vervolg boek wat bijna voltooid is. Ook heb een poosje een natuurpagina gemaakt voor Fries Dagblad.

In 2019 ben ik voor het eerst begonnen met het schilderen van vogels met olieverf.  Ik fotografeerde al jaren de vogels in mijn tuin waar ik zo van hou, maar had nooit overwogen om naar aanleiding daarvan schilderijen te maken. Ik had het nodig om mijn onderwerp bij me te hebben en een foto is toch iets anders. Toch ben ik het maar gaan proberen en er langzaam ingegroeid.

Afgelopen zomer hebben Gerrit Wijngaarden (mijn man) en ik samen een serie plein air schilderijen gemaakt aan het Ijsselmeer. Voor mij iets totaal nieuws omdat ik geneigd ben om in te zoomen op detail. Verder is het alla prima (in een laag) schilderen iets wat ik normaal niet doe en je onderwerp is in beweging. Wolken trekken voorbij het licht op het water veranderd voortdurend er trekken bootjes langs. Lastig, maar toch werd het een fantastische ervaring. Aan het IJsselmeer zitten werken met de wind de vogels en de golven om je heen is iets waar ik intens van genoot. Ik hoop dat er de komende zomer een herhaling komt.

DISCIPLINE
Schilder

JAAR
2024

UIT
Tjerkwerd