lMA-ogo-small-white

JACK BERGMAN

schilder, tekenaar

Over Jack

Het begint eerst met een idee dat vaak aan weinig factoren hoeft te voldoen. Iets moet cool zijn, wat natuurlijk deels persoonlijk is maar toch belangrijk, omdat ik veel gemotiveerder ben wanneer ik werkelijk wil weten hoe ietsĀ eindigt. Als dat niet lukt, is het leuk om interessante aspecten te vinden in iets. Ook moet iets authentiek zijn, anders is er niet veel reden om het te maken.

Soms loop ik langs iets op straat waarvan ik denk dat het grappig zou zijn om hier moeite in te steken; iets waar mijn gedachten niet snel een tweede keer naar teruggaan. Ik denk dat het goed is om waardeloze dingen waarde te proberen te geven, wat ook grappig is.

Hoe ik begin, hangt af van wat ik maak en wat ik tot mijn beschikking heb, maar vaak speelt de kleur gebrande omber een belangrijke rol. Het is cruciaal hoe je begint, omdat hier belangrijke aspecten zoals proportie worden vastgesteld, en vaak wordt ook al duidelijk welke licht- of donkertoon een bepaald gebied heeft. Als dat lukt, wordt het toevoegen van kleur minder moeilijk, vooral als je een minimalistisch palet gebruikt, omdat licht en donker en proporties al zijn ingevuld. Dan kan ik me meer concentreren op interessante keuzes die het werk verbeteren. Dit is soms moeilijk uit te leggen omdat mijn brein al sinds mijn jeugd gewend is aan tekenen en schilderen. Het verkennen van verschillende mogelijkheden in de seconde voordat ik de eerste lijn zet is wat dat met je doet.

DISCIPLINE
Schilder

JAAR
2024

UIT
Amsterdam