lMA-ogo-small-white

LUCAS VAN EEGHEN

schilder / beeldend kunstenaar

Over Lucas

Afgelopen zomer werd aan Lucas van Eeghen op de Triennale van Rome de oeuvre prijs werd uitgereikt. Een oeuvre dat ooit begon in  de magisch realistische traditie, ontwikkelde zich met een grote eigenzinnigheid. Volgens de bekende Italiaanse criticus en curator prof. Daniële Radini Tedesci beschikt hij over ‘een extreme individualiteit die hem in zijn schilderkunst – het oude vakmanschap – verbindt met Ferdinand Khnopff en zelfs Vermeer.’

Zijn huidige drie dimensionale schilderijen omhelzen je en zijn doordrongen van een grote poëtische kracht en gevoeligheid. Emotioneel geladen intuïtieve beelden. Een uit de werkelijkheid opgetilde esthetiek.

Van Eeghen wordt in binnen en buitenland gezien als  protagonist van de natuur. De bedreigde natuur die steeds duidelijker in de beeldende kunst infiltreert. Op de ruïnes van het postmodernisme en het conceptualisme plaatst hij een nieuwe opwindende werkelijkheid. Zijn benadering is synthetisch en barok tegelijkertijd. De natuur wordt gekristalliseerd, gebalsemd, tot eeuwigheid verheven. Zij werken nodigen uit tot voelen, tot aanraken. Het raadsel van de natuur en zijn kunst te ontrafelen. Van Eeghen is de Alchemist van de eenentwintigste eeuw.  .

Hij herontdekt de traditionele band tussen kunstenaar en de imitatie van de natuur door werken te maken die het natuurlijke element transformeren. Probeerde vroeger de kunst zich te spiegelen aan de natuur door die op de een of andere manier weer te geven: Natura Artis Magister. Lucas doet precies het omgekeerde, de natuur zelf wordt bevroren en versteend.  De grens tussen natuurlijk en artificieel lijkt  opgeheven. Het werk verbeeldt een gewenste terugkeer naar de oorspronkelijke harmonie tussen mens en aarde en de vernieuwing van die band die hen bindt aan de oorsprong van de tijd.

Lucas van Eeghen (1953) kreeg zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag en is grotendeels autodidact. Hij exposeerde zijn werken behalve in Nederland  in New York, Londen, Monaco en Rome.  Hij won diverse prijzen waaronder de Leonardo prijs en dit jaar de oeuvreprijs op de Triennale di Roma 2017.

DISCIPLINE
Beeldende Kunst

JAAR
2018

UIT
Nederland