lMA-ogo-small-white

MARIA KOIJCK

beeldend kunstenaar

Over Maria

Maria Koijck(1965) studeerde aan Academie Minerva en deed de loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martiniziekenhuis te Groningen.

In 1997 start ze met Bas-is Atelier, een bedrijf voor ontwerp & productie waarmee ze evenementen en voorstellingen van aankleding en decors voorziet.

In 2008 bezocht ze een vriendin in Sierra Leone waar ze voor het eerst enorme hoeveelheden afval op de stranden van Freetown zag liggen.Het hele strand was bedekt met een laag plastic van een meter dik.

Vanaf dat moment besloot ze haar kunst te wijden aan het toen nog redelijk onbekende mondiale probleem: plastic soep.

Haar eerste community-art project was Petty de Zwaan in 2009, samen met bewoners uit haar wijk zijn er in 2 maanden tijd 15.000 flessen verzameld.

Die flessen dienden als vulling en drijfvermogen van een stalen frame in de vorm van een zwaan (5 x 3 m), Samen met bewoners uit haar wijk zijn er in 2 maanden tijd 15.000 flessen verzameld.

die 2 maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef en uiteindelijk onder luid protest van de bewoners naar de milieudienst werd gebracht voor recycling

De zwaan is het begin geweest van tientallen community-art projecten met afval in binnen- en buitenland.

 

In 2021 is ze een heel  andere vorm van werken in.

Maria kreeg in 2019 te horen dat ze borstkanker had en moest een borstamputatie ondergaan.  Ruim een jaar later onderging ze een borstreconstructie, een operatie van 10 uur.

Ze had de chirurg gevraagd of ze haar afval mocht hebben van deze operatie en maakte van dit afval samen met haar dochter de video : “ Dit is het afval van één operatie, ……mijn operatie “

De video ging viral en heeft veel stof doen opwaaien in de gezondheidszorg.

Credo

Als wij zo doorgaan met het produceren van afval, zal moeder aarde uiteindelijk uit plastic bestaan in plaats van vruchtbare aarde !

DISCIPLINE
Beeldende Kunst

JAAR
2022

UIT
Nederland