lMA-ogo-small-white

RON GLASBEEK

schilder

Over Ron

Ron Glasbeek(1952) studeerde in 1976 af aan Academie Minerva in Groningen. Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar en muzikant. Sinds 2013 is Ron bezig met het exposeren van ‘Berookte Beelden’ in diverse steden in Nederland en Europa en werkt hij onder de noemer ‘& Verder’ aan een vervolg.

Berookte Beelden is oorspronkelijk de titel van een roman van Roma- schrijver Menyhért Lakatos uit 1975, waarin hij op magisch-realistische wijze zijn jeugd beschrijft in het vooroorlogse Hongarije. Door het lezen van dit boek en een aantal ontmoetingen met ‘zigeuners’ raakte Ron geboeid door het ‘vreemde’ volk dat ook in Nederland leeft. Zijn schilderijen laten een bitterzoet verhaal zien waarin de reislust en vrijheidsbehoefte van Sinti en Roma worden doorkruist door registratie, razzia’s en deportatie. De paradox van de vrije mens. Een thema dat drama in zich bergt en… schilderachtig is.

In Berookte Beelden is zowel de romantiek als de rauwe realiteit van de periode vlak voor en tijdens de 2e wereldoorlog te zien.

De serie grisailles vervolgt met scènes uit het leven in een woonwagenkamp in de jaren vijftig/zestig en eindigt met een drietal portretten van ‘overlevers’ van de zigeunerholocaust; dit alles gezien door de ogen van een ‘Gadjo’. ‘& Verder’ gaat over de naoorlogse generatie zigeuners en krijgt meer kleur.

‘Mahala’ is een recenter project met tekeningen en schilderijen met Europese Romawijken als onderwerp.

Zomer 2016 had Ron een overzichtstentoonstelling in het Museum voor Roma Cultuur in Brno/Tsjechië, waar hij tevens een maand als ‘artist in residence’ werkte aan een wandschildering en portretten van de belangrijkste Romamuzikanten van de stad.

Los van dit onderwerp maakt Ron regelmatig portretten in opdracht, zoals in 2015 de jubileumportretten voor het Noorderzon Performing Arts Festival. Ook maakte hij in 2016 samen met Maria Koijck het inrichtingsontwerp voor een tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum met als titel: Het land van belofte, over de onlangs opgedoekte Rose buurt in het A-kwartier in Groningen. In 2018 volgde een overzichts-expositie in Martini Plaza.

Vanaf 2017 speelt ‘HET BLAUWE UUR’, met Ron op de Contrabas, regelmatig Balkan-/Gipsy- en Europese muziek in café’s, kleine zalen en op festivals.

DISCIPLINE
Schilderen

JAAR
2022

UIT
Groningen