lMA-ogo-small-white

SASKIA BRUINSMA

fotograaf

Over Saskia

Saskia Bruinsma fotografeert het leven om haar heen in al haar facetten en neemt twee verhalen mee naar Makkum Art 2024. Onrecht en menswaardigheid zijn terugkerende thema’s in haar werk, waarbij ze de schoonheid van de natuur en het leven wil blijven zien. Opgegroeid in Exmorra, teruggekeerd naar Groningen en uiteindelijk neergestreken in Sneek, werkt Saskia als jurist en documentair portretfotograaf vanuit Friesland. Ze is docent fotografie bij het Kunstencentrum Atrium in Sneek. Makkum betekent voor haar eindeloos lange zomers, liefde voor water, vriendschappen en familie. Eén van de meegebrachte beeldverhalen vindt zijn oorsprong in Makkum en omgeving. De fotowerken zijn ingelijst en afgedrukt op Fine Art Papier en aluminium.

Dit Lijf
Toen ze 16 was, verdween ze. Onvindbaar, lag ze te wachten, liggend achter een bed.
Vijf weken lang. Dissociatie bood bescherming en verder zweeg ze, jarenlang. Ondefinieerbare klachten en een jarenlange zoektocht naar behandelingen braken haar uiteindelijk op. Een fotograaf moest uitkomst bieden; ‘Sas, verbeeld mijn verhaal’. Maar wat laat je zien, als er niets te zien valt? Een onzekere tijd brak aan. Duizenden foto’s verder, 5 jaren later, is er dan toch een boek Dit Lijf. Onverwerkt trauma diende zich aan en liet zich niet sturen. Dit Lijf is haar verhaal, uitgekomen in 2022.

Uit-één
Twee mannen, geboren uit één, met sterk uiteenlopende levens. Hoe heeft het zo kunnen komen en is er een weg terug? Onder het mom van een fotografieproject durfden ze elkaar na 25 jaar in levenden lijve te ontmoeten. Met de beelden kwamen ook de verhalen terug, een onwaarschijnlijk leven.

DISCIPLINE
Fotografie

JAAR
2024

UIT
Sneek