lMA-ogo-small-white

STUDIO BAVO

keramist

Over Bavo

Bavo Defurne

“Een frisse bries voor je hoofd” zo omschrijft Bavo Defurne graag zijn keramische creatieproces. Het handmatig vormgeven in direct contact met de klei stelt hem in staat om op een niet-verbale manier moeilijk te vatten concepten te verkennen. Bavo’s recente werken behandelen de zoektocht naar sprankeling in een onverschillige wereld (Energy-serie) en het streven naar vreugde (Splash-serie).

Aanvankelijk richtte Bavo zich met klei op het verbinden van de art-deco-architectuur van zijn huis uit 1935 met meubelen in mid-century stijl. Deze persoonlijke zoektocht naar de ideale vormen voor het decoreren van een leefruimte werd radicaler, en studio BAVO groeide uit tot een volwaardige artistieke activiteit. Bavo’s boetseertechniek is een mix van verschillende langzame methoden. Het proces is bewust tijdrovend en resulteert slechts in een kleine collectie unieke stukken.

De stijl van studio BAVO is geworteld in de vormentaal van modern design. De sculpturale vazen verkennen de spanningsgebieden tussen het functionele en het formele, het klassieke en het moderne, het geometrische en het organische, en stralen steeds ongecompliceerde esthetiek uit.

CV

Bavo Defurne studeerde videokunst aan de Luca School of Arts in Brussel en is actief als scenarioschrijver en regisseur. Hij maakte de langspeelfilms ‘Noordzee Texas’ die internationaal werd bekroond en ‘Souvenir’ met Isabelle Huppert, die in première ging op het internationale filmfestival van Toronto. Zijn fascinatie voor de visuele kracht van objecten begon in 1992 toen hij werkte als decorontwerper voor de britse filmmaker Peter Greenaway. Bavo woont in Oostende (België) waar ook studio BAVO is gevestigd.

DISCIPLINE
Keramist

JAAR
2024

UIT
Oostende, België